Hobby

Houbaření jako český fenomén

Češi jsou národem houbařů! Jistě už jste o tom slyšeli i vy. Se stejnou vervou jako to děláme my, Češi, se do sběru hub pouštějí už snad jen Slováci, možná i Rakušané a Němci, ale nikde jinde v Evropě ani na jiných kontinentech tolik zapálených houbařů nenajdete. To vám potvrdí všichni cestovatelé, kteří projeli kus světa. V jiných zemích nechávají lidé houby bez povšimnutí.
hřib v mechu

Proč tedy tak propadáme houbaření, když se to na jiných místech světa nenosí? Faktem je, že houbaření je ideálním koníčkem pro každého. Sbírat houby je poměrně fyzicky nenáročné, i když se kvůli tomu musíte vydat do lesa. V lese se nadýcháte čerstvého vzduchu, který vám provětrá plíce, a trocha té námahy při chůzi přírodním terénem každému z nás jen prospěje. Zdokonalíme si tak fyzickou kondici, aniž bychom museli utrácet peníze za pobyt v posilovně anebo na hodině aerobiku.
košík lišek
Sbírat houby se vyplatí. Pokud nějakou naleznete, odnesete si tak domů čerstvou potravinu plnou cenných minerálních látek a jiných živin. Oproti dřívějším tvrzením je už dnes jisté, že jsou houby dobře stravitelné a poskytují lidskému tělu řadu výživově cenných látek, které v jiných druzích potravy v tak bohatém zastoupení nenajdete. Navíc se jedná o poměrně dietní surovinu, kterou si můžete připravit na nekonečně mnoho způsobů. Mezi početnými druhy hub a různými způsoby, jak si je můžete připravit, si tak každý bez problému najde takové, které mu budou po všech stránkách vyhovovat.
pekáč zeleniny
Ovšem to možná nejdůležitější ze všeho je, že s plným košíkem hříbků si domů donesete také plný košík radosti z toho, jakou úspěšnou výpravu do lesa jste podnikli, a kolik skvělých úlovků jste nasbírali. Takže nejenže si zadarmo nasbíráte bohatou úrodu chutného jídla, ale spolu s ní nádavkem získáte i pohyb na čerstvém vzduchu, relaxaci pod korunami stromů, mnoho pěkných zážitků a radost z vašeho úlovku.
Vůbec se tedy nelze divit tomu, že na podzim houfně vyrážejí celé rodiny Čechů do lesa na houby.

Houbaření jako český fenomén
Ohodnoťte příspěvek