Nákupy

Jak správně sušit ovoce?

Přestože sušené ovoce obsahuje větší množství přírodních cukrů než čerstvé ovoce, stále je vhodnou alternativou za sladkosti. Díky malému procentu vody, roste jejich doba trvanlivosti a při správném sušení a skladování, vydrží v tomto stavu i několik měsíců. Jak tedy správně postupovat?

Jaké plody sušit?

Sušit můžete téměř všechny plody, které si vypěstujete na zahradě. Mezi nejlepší patří:

  1. Arónie

Obsahuje vysoké množství vitamínu C, E, K, B1, B2 a minerály jako je draslík, vápník, hořčík, železo a zinek. Sušené plody podporují růst vlasů, snižují krevní tlak a brání předčasnému stárnutí. Čerstvé plody jsou nepatrně trpké a proto je výborným řešením plody usušit a zvýšit tak jejich sladkost.

  1. Meruňky

Meruňky obsahují vysoké množství vlákniny a provitaminu A, C, hořčíku, draslíku a železa. Sušit můžete nejenom plody ale i jádra, která jsou zdrojem betakarotenu, vitaminu B17 a kyseliny listové. Meruňky posilují kosti a jsou vhodné i při dietách. Tyto velké, oranžové plody se bohužel dlouho suší a proto si sušené meruňky Nakliceno můžete zakoupit už hotové.

čerstvé meruňky

  1. Třešně

Jestliže se vám letos vydařila úroda třešní a nemáte dostatek sklenic na zavaření, můžete část usušit. Jsou zdrojem vitaminu A, C a E. Efektivně snižují krevní tlak, posilují kapiláry, pomáhají při zácpě a snižují riziko infarktu. Sušené plody se hodí do jogurtů, pudingů či dezertů.

Sušení

sušené ovoce

Pro sušení požíváme sušičku na ovoce, kterou můžeme zakoupit ve specializovaných obchodech. Sušíme pouze zralé plody, které nejeví známky kažení. Rozdělíme je na rovnoměrné plátky, silné maximálně 1 cm a vložíme do sušičky tak, aby nedocházelo k překrývání jednotlivých plátků. Sušíme při teplotě 45 stupňů do doby, kdy je ovoce zcela sušené a při rozkrojení není vlhké. Uskladňujeme v uzavřených nádobách na suchém, chladném a tmavém místě.